KENAPA TIDAK DIGALAKKAN BERBEKAM KETIKA PERUT KENYANG?
Kenapa kita digalakkan berbekam samada dalam keadaan berpuasa atau selepas 3 jam makan?? Apa penjelasan sains di sebalik saranan atau nasihat lazim ini? Atau kita sebagai jurubekam hanya sekadar menuruti apa yang diberitahu oleh guru masing² tanpa mahu mengkaji alasan di sebaliknya??
Beberapa kajian dengan menggunakan Doppler utrasonography mendapati bhw aliran darah meningkat pada SUPERIOR MESENTERIC ARTERY (saluran penghadaman) secara perlahan² & ketara. Peningkatan aliran darah ini mencapai maksimum selepas 20 - 40 minit dan berakhir 1.5 - 2 jam kemudian, bersama sekali dengan peningkatan output jantung.
Apa akan berlaku jika dlm tempoh ini iaitu 20 minit hingga 2 jam selepas makan, bekam darah dilakukan? Adakah bekam akan mengancam nyawa pesakit atau pelanggan anda.? Jawapannya: TIDAK!!. Apa yg berlaku adalah jumlah darah & cecair limfa yang berada pada rangkaian² kapilari di bahagian kulit belakang tubuh termasuk kepala & kaki akan berkurangan berikutan lebih banyak berada pada bahagian saluran penghadaman ( SUPERIOR MESENTERIC ARTERY ) utk mengangkut lebih banyak oksigen & nutrien sebagai sumber tenaga bagi sel² mengurai makanan(chyme). Apabila darah atau cecair berkurangan di bahagian tubuh yg hendak dibekam maka sudah pasti bahan² punca penyakit (CPS) yg hanya bergerak bersama darah juga akan mengalami hal yang sama. Ini boleh menjejaskan nilai penyingkiran(EV) & indeks pembersihan plasma(PI) di mana bekam (hijama) akhirnya kelihatan seolah² kurang berkesan dalam mencapai tahap terapeutik tertentu.
Sekadar berkongsi, harap bermanfaat!.
* Sumber FB sahabat : Medic Sabri
No comments:
Post a Comment